view more

HemInsikter

Vad är Webflow och för vem passar det?

Under de senaste åren har Webflow växt enormt i popularitet, särskilt eftersom företag med stora webbplatser byter till det från andra CMS-plattformar.

Webflows marknadsandel är fortfarande relativt liten, men är en av få plattformar som har haft en snabb tillväxt de senaste fem åren.

Så vad är egentligen Webflow? Hur skiljer det sig från andra plattformar, och vem bör använda det?

Vad är Webflow och hur fungerar det?

Webflow är en visuell webbplatsbyggare som marknadsförs som det ultimata verktyget för kodfri utveckling.

I korthet kan du skapa hemsidor i Webflow utan att skriva en enda rad kod.

Webflow använder HTML, CSS och Javascript som huvudverktyg för webbplatsbyggande, men du behöver inte hantera koden själv – den genereras automatiskt i bakgrunden medan du använder en dra-och-släpp-funktion.

Men hur fungerar det egentligen?

Vi ska inte gå in på tekniska detaljer om vilka teknologier Webflow använder för sina produkter och tjänster. Istället ska vi förklara dess funktioner och hur de kan hjälpa dig att förstå hur plattformen fungerar.

Efter att du registrerat dig och besvarat några frågor om din profil, vad händer då?

Webflow CMS

Det första viktiga att förstå är Webflows CMS.

Webflows CMS är ett verktyg för webbutveckling som låter dig hantera och strukturera innehåll på ett enkelt sätt. Det är utgångspunkten för att använda andra delar av Webflow, som Designern och Editorn, eftersom båda dessa verktyg delvis förlitar sig på data från CMS.

CMS har tre nivåer av struktur:

  • Samlingar
  • Objekt
  • Fält

Webflow-byrån Good Guys förklarar vad Webflow är och vem det passar för genom att presentera Webflows CMS-struktur.

Fält låter dig definiera vilken typ av innehåll ett specifikt fält ska ha. 

Objekt kombinerar fält och bildar en grupp som tjänar ett syfte. Lyckade webbutvecklingsprojekt inkluderar ofta olika kombinationer av objekt. 

Samlingar är databaser som sammanställer all nödvändig data (fält och objekt) för ett visst projekt.

Strukturen kan användas i olika projekt och senare stylas i Designern. CMS kan också integreras med externa datakällor och du kan till och med ladda upp din egen data från en CSV-fil.

Så här fungerar det i korthet:

Webflow CMS for beginners

Webflows designer

Designern är Webflows kärnprodukt – ett verktyg som låter dig visuellt designa och utveckla webbplatser.

Med dra-och-släpp-modellen fungerar det perfekt med ett visuellt CSS-gränssnitt där du kan definiera alla designparametrar. Webflow översätter din design till optimerad kod i bakgrunden.

Med Designern kan du lägga till och styla valfria element på din webbplats och förhandsgranska dem på olika enheter och webbläsare. Det kan användas som ett fristående verktyg för att bygga designprototyper, men fungerar bäst i kombination med Webflows andra funktioner.

Webflows editor

Editorn är ett verktyg som gör det möjligt för dig (eller dina kunder) att ändra innehåll på din webbplats utan att påverka designen.

Detta löser ett problem som användare på andra CMS-plattformar ofta stöter på, där innehållsändringar kan påverka designen negativt. Editorn låter dig justera innehåll utan att oroa dig för designens struktur.

Editorn ger också tillgång till alla typer av innehåll – du kan redigera och skapa nya blogginlägg, ändra bilder, manipulera texter i rubriker med mera.

Förutom innehåll tillåter Editorn dig att redigera grundläggande SEO-inställningar för inlägg, hantera objekt och filer i samlingar i CMS, samt administrera formulär (om du använder dem). För att bättre förstå Editor's kapabiliteter, se till att kolla in Webflows introduktion till Editorn eller titta på denna video.

Using the Editor for clients and collaborators - Webflow tutorial

Webflow hosting

Du kan bygga webbplatser i Webflow och hosta dem med andra hostingföretag, men för att verkligen uppleva Webflows fulla potential rekommenderas det starkt att du väljer Webflows egen hosting.

Webflow har samarbetat med AWS och Fastly, vilket innebär att deras hosting är mycket pålitlig med 99,99% upptid och extremt snabb, där din webbplats kan ansluta till 95 % av världen inom 50 millisekunder.

Några av funktionerna som deras hosting erbjuder användare är:

  • CDN
  • Automatiska säkerhetskopior
  • Bildoptimering och komprimering
  • Gratis SSL/TLS
  • Globalt DDoS- och WAF-skydd

Det är rättvist att säga att många andra hostingtjänster också erbjuder dessa funktioner, men det är viktigt att förstå att för optimal webbprestanda bör användare som bygger med Webflow använda Webflows egen hosting snarare än att exportera webbplatser till andra hostinglösningar. Webflow-hosting förstärker hela webbplatsbyggarupplevelsen och säkerställer maximal prestanda.

Och ja, för att hosta med andra leverantörer måste du exportera webbplatsen du gjort i Webflow – du får flera filer som innehåller koden som du sedan måste ladda upp, vilket gör hela processen ännu mer komplicerad.

Dessa fyra pelare (CMS, Designern, Editorn & Hosting) är vad som gör Webflow till vad det är, och att förstå dem ger dig möjlighet att komma in i eran av kodlös webbutveckling!

Vem bör använda Webflow?

Webflow är gjort för designers och i princip alla som vill bygga webbplatser utan kodning.

Med tanke på hur Designern ser ut är det logiskt att Webflow hade designers i åtanke när de skapade sina produkter, då man måste förstå grundläggande designkoncept för att kunna navigera i Webflow.

Det sagt, designers kommer definitivt ha den minsta inlärningskurvan, men i allmänhet fortsätter Webflow att förbättra sin produkt och göra den mer intuitiv, vilket är något som oerfarna användare verkligen drar nytta av.

Tack vare Webflows struktur och affärsmodell finns det många byråer där ute som specialiserar sig på Webflow och gör det till den enda teknologin de arbetar med.

Vi på Good Guys erkände den otroliga kvaliteten som Webflow erbjuder och gjorde bytet – sedan dess har vår kundnöjdhet ökat markant.

Dock har vi också sett nackdelarna, så om du är en designer eller byrå som överväger att arbeta med Webflow, här är fördelarna och nackdelarna du kan förvänta dig – de kommer definitivt att hjälpa dig avgöra om Webflow är rätt val för dig.

Fördelar med Webflow

Det finns definitivt fler fördelar än nackdelar, och dessa är de mest betydelsefulla att nämna.

Ingen kodning krävs – Som vi redan nämnt krävs ingen kodningskunskap, även för avancerade användare. Du kan bokstavligen bygga allt visuellt och Webflow tar hand om resten.

Det rekommenderas dock att du lär dig HTML och CSS ordentligt, samt åtminstone grunderna i Javascript, då detta kommer att vara till nytta när du vill ta din kunskap till nästa nivå. Webflow kräver inte att du kan kodning för att använda produkten, men de ger dig fortfarande möjlighet att skriva egen kod, vilket kan vara något du behöver i framtiden.

Designflexibilitet – Det finns bokstavligen inget webbverktyg som erbjuder samma designflexibilitet som Webflow. Vi har arbetat med WordPress, Squarespace, Wix och några andra, och de har några fantastiska funktioner som gör livet och arbetet enklare, men ingen av dem kommer ens nära när det gäller designflexibilitet. Med Webflow kan du skapa bokstavligen allt du föreställer dig.

Företags- och partnerskap för företag – Webflow tar hand om designers och byråer som arbetar med deras produkter och representerar dem som en fokusservice. Det finns nivåer att avancera inom och förmåner att uppnå genom att bli Webflow Business Partner och Webflow Enterprise Partner. Du kan lära dig mer om dessa program på Webflow Experts-sidan.

Nackdelar med Webflow

Webflow är fantastiskt, men det finns fortfarande några nackdelar vi stött på genom åren, så det är viktigt att du känner till dem.

Inlärningskurva – Vi antar att du såg detta komma! Webflows dashboard, CMS och The Designer är relativt intuitiva, men det finns fortfarande en betydande inlärningskurva om vi pratar om att bemästra att bygga webbplatser. Teknisk kunskap är något som kräver konstant övning, vilket innebär att ju mer du leker med alternativen och använder dem för att bygga övningssajter, desto enklare blir det med tiden. Tänk på att det tar en betydande mängd tid att verkligen bemästra Webflows verktyg och arbetssätt.

Beroende av Webflow – Anledningen till att många föredrar öppen källkods-CMS-plattformar som WordPress är att de inte är beroende av ett enda företag som äger produkten. Om du börjar med Webflow och vill utveckla ditt företag med det, tänk på att Webflow är en proprietär plattform och att du kommer att vara låst i deras ekosystem. Om de bestämmer sig för att ändra något (inklusive prissättning), oavsett om du gillar det eller inte, kan du inte göra något åt det.

Begränsade tredjepartsintegrationer – Webflow integreras med populära verktyg och tjänster, men deras ekosystem kanske inte är lika omfattande som andra plattformar. Detta är dock något Webflow fortfarande arbetar med och utvecklar, så vi är ganska säkra på att detta kommer att lösas över tid.

Vanliga frågor om Webflow

Vilka typer av hemsidor kan du bygga med Webflow?

Du kan bokstavligen bygga vilken typ av hemsida som helst med Webflow, men de mest populära typerna är:

  • Företagshemsidor
  • Bloggar
  • E-handelsbutiker
  • Portföljhemsidor
  • Personliga hemsidor
  • Medlemshemsidor

Webflow har två typer av planer i deras hemsidiesplaner – allmänna och e-handelsplaner.

E-handel är ganska självförklarande – planen låter dig bygga och anpassa din onlinebutik.

Den allmänna planen inkluderar alla typer av webbplatser förutom e-handel – du har full frihet att anpassa den hur du vill.

Är Webflow dyrt?


Med tanke på konkurrensens prissättning, men också de unika funktionerna som erbjuds, anses Webflow inte vara dyrt, utan snarare prisvärt.

Det är rättvist att säga att Webflows prissättning kan vara lite komplicerad, särskilt för personer som inte är bekanta med hur Webflow fungerar. Vissa planer kan skapa förvirring, men i allmänhet har varje plan vanligtvis en rimlig prissättning som anses vara värt priset.

Sanningen är att Webflow i vissa fall kan visa sig vara den dyraste lösningen för ett specifikt problem, men i slutändan handlar det om personliga preferenser.

Hur lång tid tar det att lära sig Webflow?

För nybörjare kan det ta ungefär en månad att lära sig grunderna i Webflow. För mer avancerad nivå krävs åtminstone några månaders dedikerad tid, och för expertis krävs inte bara tid utan också att man har genomfört ett stort antal projekt.

Med Webflow University är det en smidig process att lära sig plattformen, så nybörjare kan förstå grunderna inom en månad. Naturligtvis beror inlärningstiden mycket på användarens förmågor och tidigare erfarenheter – designers kommer att ha det mycket lättare än användare utan designbakgrund.

Efter nybörjarnivån handlar allt om att öva på plattformens verktyg och kombinera dem med kreativitet. Återigen erbjuder Webflow otrolig designflexibilitet, så du kan uttrycka varje uns av kreativitet du har.

Det är precis så du går vidare till avancerad och slutligen expert-nivå – ju fler projekt du slutför, desto fler webbplatser bygger du, och desto mer erfarenhet får du, vilket betyder att du blir bättre och bättre med varje nytt projekt du bygger.

Kommer Webflow att ersätta utvecklare?

Nej, Webflow kommer inte att ersätta utvecklare, men det kommer (tillsammans med andra plattformar) att minska behovet av webb-utvecklare.

Det här är alltid en komplicerad fråga eftersom oavsett hur långt AI utvecklas, kommer det mänskliga inslaget alltid att behövas. Detta kanske inte är fallet om 50 år, men i den tid vi lever nu, och med tanke på hur snabbt no-code-rörelsen utvecklas, är det säkert att säga att det fortfarande kommer att finnas gott om jobb för både front-end och back-end utvecklare.

Det är dock rimligt att anta att behovet gradvis kommer att minska. Det är också säkert att säga att nybörjarjobben så småningom kommer att försvinna, då no-code-rörelsen helt kommer att kunna ersätta dem.

Med det sagt, kommer Webflow och andra no-code-plattformar att blomstra eftersom de ger företag många fördelar, men det kommer att dröja länge innan vi helt förlorar behovet av utvecklare.

Hur står sig Webflow jämfört med andra CMS-plattformar?

Webflow är för närvarande den främsta konkurrenten till alla ledande CMS-plattformar, och om man ser på trenden från de senaste åren, är det säkert att säga att de troligen kommer att dominera branschen snart.

När vi säger dominera, menar vi inte marknadsandelardet kommer att vara nästan omöjligt för någon att nå den nivå som WordPress har uppnått.

Med dominera menar vi att vi tror att Webflow kommer att bli det verktyg man vänder sig till för att bygga webbplatser, särskilt för byråer och andra webbutvecklingsföretag.

Slutsats – Är Webflow bra?

Med tanke på de tekniska möjligheterna, flexibiliteten och prissättningen är svaret enkelt – ja, Webflow är ett fantastiskt verktyg för att bygga webbplatser.

Även om de har funnits ett tag nu, är Webflow fortfarande ganska aggressiva med att släppa uppdateringar, vilket betyder att de fortfarande utvecklar plattformen.

De har verkligen skapat en fantastisk programvara som är på rätt väg att bli det bästa CMS- och webbsidebyggarverktyget där ute, men ärligt talat borde vi hålla ett öga på nackdelarna.

Integrationer kommer att behöva utvecklas vidare, inlärningskurvan kommer att bli lägre, men det finns fortfarande ett beroende som gör att så många designers, utvecklare och byråer tvekar att övergå till Webflow.

Och det är förståeligt – att vara fast i ett ekosystem utan kontroll över prissättningen verkar inte vara den bästa lösningen, vilket är precis varför WordPress fortfarande dominerar marknaden.

Webflow borde investera mer energi och resurser i att tydliggöra framtiden och vad deras kunder kan förvänta sig, vilket definitivt skulle minska de farhågor som potentiella kunder kan ha.

Hur som helst, det viktigaste är att det finns betydligt fler fördelar än nackdelar, och som en byrå som arbetar dagligen med Webflow kan vi bekräfta att det har fungerat väldigt bra för oss.

Webflow är definitivt ett av de mest kraftfulla verktygen för att bygga webbplatser, och om du vill lära dig mer om det, kan du göra det genom att skapa ett konto på Webflows hemsida.

Vi ses på andra sidan!

No-Code

Integration

Webflow

Dags att snacka?

Boka ett gratis, avslappnat samtal för att brainstorma hur vi kan hjälpa dig att starta eller utveckla ditt projekt.

Starta mitt projekt
Webflow